Nye blikke – I hus med Richard Winther og Mette Colberg

Mette Colberg is participating in a group exhibition revolving around interpretations of the late Danish artist Richard Winther, his works and his house on the island of Lolland.
Opening on April 21, 2018 at 2-5 pm.
Press release (in Danish):
NYE BLIKKE – I hus med Richard Winther

I sin kunstneriske praksis nærmest fortærede Richard Winther værker af de store kunstnere han beundrede – fra Leonardo, Dürer, Goya og Abildgaard til Max Ernst og Pablo Picasso – og omsatte dem til nye. I driften efter at forstå de kunstneriske spørgsmål og fænomener helt til bunds var begæret og kannibalismen for ham netop kunstens sakramente. Og dens lov. I hans udarbejdelse af kunstens kodeks i det omfattende kunstneriske manifest, bogen Den hellige Hieronymus’ damekreds fra 1978 lød hans fortolkning af det 7. bud:

Moses: Du må ikke stjæle
Pontormo: Din eneste forpligtelse er at give en spændende fremstilling af emnet

[…] du må hugge alt det du vil, bare det er noget du kan bruge til at føde et barn. Du må ikke stjæle, hvis det ikke fører til noget. Hvis der ikke kommer noget spændende ud af det, var det bedre at lade være at stjæle. Det ville være havesyge, samlen til hobe af unyttige ting, du ikke kunne bruge til at udtrykke dig selv med. Det skal være noget der virkelig interesserer dig, man vil straks kunne mærke om det er oplevet eller ikke.
Ricardo da Winti, Den hellige Hieronymus’ damekreds, Borgen 1978 10. kapitel: De ti bud, s.425

TRETTEN TIL BORDS
Hans kunst levede af kunst, og det gør den stadig. I denne udstilling er en række samtidskunstnere inviteret til bords hos Richard Winther. De tretten kunstnere – Rikke Benborg, Peter Linde Busk, Mette Colberg , Christian Finne, Gudrun Hasle, Jeanette Hillig, Claus Hugo Nielsen, Kasper Oppen Samuelsen, Morten Schelde, Birgitte Støvring, Camilla Thorup, Anne Torpe, Lars Tygesen – alle født mellem 1972 og 1982 – er valgt, fordi der i deres praksis allerede er et synligt slægtskab med Richard Winther. Enten i kraft af de medier og materialer de arbejder i eller tematiske spørgsmål de arbejder med. Men de er ydermere inviteret til eksplicit at forholde sig til Winther – hvad enten det er gennem et specifikt værk eller et overordnet tema. Det er en invitation til at begære, at stjæle og fortære, der sætter nye værker i verden og frisætter nye energier i de kunstneres projekter, der bevæger sig engageret ind i oplevelsen. Men det er også en invitation, der gennem de nye blikke frisætter nye energier og perspektiver i Richard Winthers kunstnerrolle, hans praksis, hans blik, hans værker.

Ud fra de meget forskellige kunstneriske positioner giver udstillingen derfor et nutidigt perspektiv på så vildtvoksende emner: Det fotografiske og optiske eksperiment. Farvens vildskab og maleriets processer. De stadige bevægelser mellem figuration og abstraktion, opbygning og nedbrydning, komposition og dekomposition, to dimensioner og tre dimensioner. Genbrugsmaterialitet og materialitetens vildtvoksende egenværdi. Kunstnerens performative indskrivning i værket – kompromisløst, fantasmatisk, begærligt. Nye blikke, der kan gøre værket større ved at kaste nye og bevidste perspektiver på ting, der måske hos Winther kunne være blinde vinkler, og dermed kan lade ham vokse, idet de fortærer ham.

Udstillingen er kurateret af Camilla Thorup, Anne Torpe, Lars Tygesen og Birgitte Støvring. De fire billedkunstnere mødte hinanden på kunstakademiet i København, hvor de studerede sammen. Under deres studietid i 2007 døde Richard Winther og allerede dengang havde de en fælles interesse i Winther, hans værker og hans hus. Huset blev kort tid efter Winthers død sat til salg og de fire kunstnere legede med tanken om at købe det. Heldigvis blev huset opkøbt af en række frivillige, der stiftede foreningen Til Bevaring af Richard Winthers hus i Vindeby. Selv samme forening står i dag, i samarbejde med Winthers søn, Tobias Winther, bag bevarelsen af huset og er årsagen til at denne udstilling lader sig realisere.

Udstillingen er åbent lørdag-søndag kl 14-17 indtil den 27. maj. Entré 50 kr. 
FERNISERING den 21. april 2018 kl. 14-17
UDSTILLINGSPERIODE den 22. april – 27. maj 2018
ÅBNINGSTIDER lørdag-søndag kl. 14-17
Se mere på www.rdo-huset.dk

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Grosserer L.F. Foghts Fond samt Louis-Hansen Fond.